Rengjøring og desinfisering
Rengjøring og desinfisering er noe av det viktigste du gjør når du forbereder bryggingen. Hvis du gjør dette riktig, vil du både få velsmakende øl og ta vare på bryggeutstyret. Først må man rengjøre, så må man desinfisere. Rengjøring skjer med en basisk væske (høy pH), mens desinfisering skjer med en syreholdig væske (lav pH).
Basiske rengjøringsmidler minsker behovet for skrubbing av bryggeutstyret. Du vasker av med en myk svamp før du skyller med syreholdig væske . Dette desinfiserer også utstyret ditt. Du trenger som regel ikke skylle den syreholdige væsken med vann og når du bruker anbefalt blanding vil den ikke påvirke smaken på ølet.
Ditt eget vann kan ha innvirkning på hvilken pH du ender opp med. Det dreier seg om vannets hardhet og mineralinnhold. Dette er ikke et stort problem i Norge hvis du har offentlig vann. Når en syreholdig væske blir uklar eller har et pH-nivå over 3,5 pH, bør den kastes og erstattes.
Du finner som regel vannprofil på ditt lokale vann på vannverkets nettsider.